Välkommen till

 

 

 

    

 

  

Lodilo
 


Äpplen i trädgården

 

Om hösten dignar de svenska trädgårdarna av äpplen och annan frukt. Vi i vår familj lägger mycket tid på att ta vara på all vår frukt och vi njuter i fulla drag av alla smaksensationer det ger oss. I dessa tider av klimatproblem när vi just lärt oss att maten vi äter står för en stor del av klimatpåverkan får egna äpplen i trädgården ytterligare ett plus i kanten. Men i samtal med grannar, vänner och andra människor har jag förstått att alla inte riktigt har förstått hur de ska få ut det fulla värdet av de olika sorters äpplen de har i sin trädgård.

Därför vill jag dela med mig av det vi har lärt oss under åren med en trädgård full av äpplen.

 

Några tips:

   
 • Sommaräpplen och höst-/vinteräpplen skördas och behandlas helt olika. Sommarfrukten mognar på trädet och äts direkt. Höst- och vinterfrukt skördas innan den går att äta och får sedan eftermogna.
 •    
 • När man vill att de första skördade höstäpplena ska mogna fort så att vi kan börja äta av dem, kan man ställa in dem i rumstemperatur i en övertäckt låda eller stängd kartong.
 •    
 • Lagret av höst- och vinteräpplen skyddas från hungriga möss genom att ställa äppellådorna på ett bord eller en bänk där benen sitter fast undertill en bit ifrån kanten. Där kan inte mössen klättra förbi.
 •  

   

  Skulle du vilja veta mer om hur du får ut mesta möjliga av de äpplen som växer i din trädgård?

  "Äpplen i trädgården" är en e-skrift med praktiska tips om hur du skördar och förvarar äpplen. Tre enkla, sunda och snabblagade recept på goda äppelefterrätter ingår.

  Skriv till mig (eller på info snabel-a lodilo punkt com) och ange e-postadress och telefonnummer, så skickar jag dig min e-skrift på 7 sidor i pdf-format.


    

   

  Några länkar om äpplen:
     

  ICA-kuriren

  LivsmedelsSverige

  Äppelriket

  Görel Kristina Näslund

  recepten.se

  Att ta tillvara äpplen, Annelies Schöneck, Syrans förlag

     Vilka är vi? Vi är en familj på fyra personer som älskar äpplen, annan frukt och all möjlig annan äkta, naturlig och god mat.

  Jag heter Eva Gustavsson och Lodilo är mitt företag som huvudsakligen ägnar sig åt översättningsarbete.

  Kontakt:
  Lodilo AB
  Orrgatan 2B
  582 39 Linköping
  Tel: 013-14 30 18