Välkommen till

 

 

 

     Första sidan

 

  

 

 


Det godaste äpplet växer nära dig
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad är äpplen för dig? Har du upptäckt hur underbart goda våra svenska äppelsorter är och vilken mångfald det finns? Om inte, blir ”Det godaste äpplet växer nära dig” din inträdesbiljett till en ny värld. Äpplen ställer vissa krav på kunskaper i att hantera dem för att smakerna ska blomma ut fullt. Sådan kunskap fanns allmänt i samhället förr, men har börjat gå förlorad. Nu kan vi ändå glädjas åt ett nyvaknat intresse både för närodlat och för exklusiva och äkta matvaror. Boken och tillhörande utställning vill bidra till att bevara detta kulturarv och väcka ännu mer intresse för vår egen frukt. Den har ibland skönhetsfläckar och vissa årstider är hållbarheten mycket kort, men den kan bjuda på desto mer smak och näring.

Med våra långa ljusa sommardagar och svala nätter har vi ett perfekt klimat för att odla riktigt goda äpplen – då är det ju synd att vi förstör det bland annat genom att importera äpplen från andra sidan jordklotet.

Den 21 augusti 2019 publicerades boken Det godaste äpplet växer nära dig med praktiska tips om hur du bäst kan skörda och förvara äpplen. Några enkla och hälsosamma recept ingår.

Den 17 augusti 2020 kom den andra reviderade upplagan med bl.a. fler recept och lite vackrare helhet.

 

Du kan köpa boken här: Adlibris

Eller här: Varuhuset ETC

Eller här: CDON

Eller här: Bokus

OBS att frakt kan tillkomma.

Bokhandeln kan ta hem den på beställning och ett antal musterier är återförsäljare.

Den kan även köpas direkt på Orrgatan 2b i Gottfridsberg, Linköping för 124 kr.

Om du är återförsäljare utan tillgång till Bokinfo är du välkommen att kontakta mig.

 

   

 

  Några tips från boken:

  -   Sommaräpplen och höst-/vinteräpplen skördas och behandlas helt olika. Sommarfrukten mognar på trädet och äts direkt. Höst- och vinterfrukt skördas innan den går att äta och får sedan eftermogna.

  -   När vi vill att de första skördade höstäpplena ska mogna fort så att vi kan börja äta av dem, ställer vi dem i rumstemperatur i en övertäckt låda eller stängd kartong.

  -   Lagret av höst- och vinteräpplen skyddas från hungriga möss genom att ställa äppellådorna på ett bord eller en bänk där benen sitter fast undertill en bit ifrån kanten. Där kan inte mössen klättra förbi. 

 

 

Jag heter Eva Gustavsson och Lodilo AB är mitt företag som huvudsakligen ägnar sig åt översättningsarbete.