Välkommen till

 

 

 

     Första sidan

 

  

 

 


Det godaste äpplet växer nära dig
 

     
 

 

Utställning om äpplen

Våra svenska äpplen är underbara i all sin mångfald av former, färger och smaker. De ställer dock vissa krav på kunskaper i att hantera dem för att smakerna ska komma till sin rätt. Sådan kunskap fanns allmänt i samhället förr, men har börjat gå förlorad. Nu kan vi glädjas åt ett nyvaknat intresse både för lokal produktion av livsmedel och för exklusiva och äkta smaker. Denna vandringsutställning vill bidra till att öka kunskapen, bevara ett kulturarv och väcka ännu mer intresse för vår närodlade frukt.

Den bygger på boken "Det godaste äpplet växer nära dig". Mer info om att hyra utställningen finns här.

 

 

   

Invigningen av utställningen

Det godaste äpplet växer nära dig

 

ägde rum tisdagen 18 augusti 2020 på Naturcentrum i Linköping - utställningen pågår där 18-28 augusti.

Gladaste minen: Laura 1,5 år som fick röda vinbär
Bästa uttalandet: Karin från Naturskyddsföreningen om hur vårt klimat ger de bästa äpplen man kan tänka sig och så köper vi ändå äpplen från andra sidan jordklotet - vilket förstör just detta goda klimat.
Mesta dunsen: Landshövdingen invigde med att klippa av snöret så att de inknutna äppelkarten dunsade rejält mot dörrkarmen.
Högsta trycket: Hultsätter Grönt & Jordnära pressade äppelmust med domkraftapparat.
Godaste skänkta/bortbytta frukten: Blå plommon från slottsträdgården
Största tacksamheten: Att många - men ändå färre än 50 personer - kom dit och på olika sätt bidrog till att göra denna invigning till en trivsam stund

 

Recepttävlingen går vidare: Skicka in ditt bidrag till recepttävlingen som hör till utställningen – äppelrecept utan socker, vitt mjöl och livsmedelstillsatser! Läs mer nedan.

Utställningstid på Naturcentrum: Utställningen pågår 18-28 augusti. Öppettider se http://linkopingsnaturcentrum.se/kontakt/

Kontakt: Eva Gustavsson, eva (snabel-a) lodilo (punkt) com, 0734-232921

 

Mer om mustning av äpplen:

Om du har överskott på äpplen finns det olika möjligheter att musta dem i Linköping med omnejd:

Musteriboden - mustning på plats

Hultsätter Grönt & Jordnära - uthyrning av fruktkross och press

Brunneby -  musteri, restaurang med mera 

Recepttävling:
Äpplen är en mångsidig frukt som kan användas på en mängd olika sätt. Skicka in ditt bästa äppelrecept utan socker och vitt mjöl – de bästa recepten belönas med var sin prenumeration på en tidskrift.  

Tävlingsregler:

- Tävlingen syftar till att lyfta fram svensk äppelsmak och även säsongens råvaror, gärna lokala sådana. Ytterligare en målsättning är att främja hälsa, klimat och miljö.

- Äppelanrättningen ska bestå av rena och oraffinerade råvaror. Recepten ska alltså inte innehålla socker, vitt mjöl, artificiella sötningsmedel eller andra E-nummer.

- Det kan vara recept på efterrätt, mellanmål, kaka eller dryck.

- Senast den 30 november ska receptet ha kommit in. 

Skicka ditt tävlingsbidrag till ekg (snabel-a) lodilo (punkt) com eller till Eva Gustavsson, Orrgatan 2b, 582 39 Linköping.
Ange namn, telefonnummer, e-postadress och postadress.